Nëse jo Ohri, Shqipëria dhe Mali i Zi do të mirëpresin turistët me pasaporta të vjetra

Çmimet e akomodimit për pushimet verore të sivjetme janë më të larta se vitin e kaluar, si në Maqedoninë e Veriut ashtu edhe në Greqi, e veçanërisht në Turqi. Për maqedonasit që nuk kanë pasaporta dhe duan të shkojnë në det, alternativë është Mali i Zi dhe Shqipëria, ku mund të udhëtoni me dokumente të vjetra personale.

Se pas 15 qershorit as mos me pyesni nuk ka vend na tha pronari i banesave me qera ne Ohër kur u përpoqëm në fund të prillit të rezervonim disa ditë pushime për një takim në fillim të korrik.

“Gjithçka është plot për mua, tashmë është prenotuar përmes “booking”. Afati nga 29 korriku deri më 5 gusht ishte mbushur tashmë dy muaj më parë. Mund të gjesh diçka për pas 15 gushtit”, na tha pronari i cili jep me qira banesa në disa lokacione në Ohër.

Ai thotë se para fillimit të sezonit veror po shtohen rezervimet nga turistët vendas, të cilët nuk kanë nxjerrë pasaportë të re ose nuk janë të sigurt se do ta marrin në kohë për të pushuar në vende të tjera.Mirëpo, ky numër nuk është i mjaftueshëm për të “mbushur” Ohrin, suksesi i të cilit në këtë sezon do të varet sërish nga numri i të huajve që do ta vizitojnë, thonë punëtorët e turizmit.

Sipas informacioneve të fundit nga Ministria e Punëve të Brendshme, deri më 17 prill 2024 janë fotografuar 1.524.118 qytetarë për pasaporta me emrin e ri të shtetit .

Deri në të njëjtën datë, 1.267.888 qytetarë janë fotografuar për letërnjoftime të reja, bëjnë të ditur MPB për Radion Evropa e Lirë (RSE). Por nga MPB nuk bëjnë të ditur numrin e përgjithshëm të dokumenteve të lëshuara.

Dokumentet e reja personale janë detyrim nga Marrëveshja e Prespës e nënshkruar me Greqinë dhe pas datës 12 shkurt nuk mund të udhëtoni jashtë vendit pa to, me përjashtim të disa vendeve të rajonit që kanë lejuar hyrjen me kartë identiteti të vlefshme. Mes tyre janë Shqipëria dhe Mali i Zi, oferta detare dhe turistike e të cilëve është tërheqëse edhe për turistët maqedonas.

Pushimet po bëhen më të shtrenjta – çmimet më të larta se vitin e kaluar

Sipas bashkëbiseduesve me të cilët biseduam, të cilët marrin akomodim me qira, çmimet në Ohër për një apartament mesatar të mobiluar për një familje katër anëtarëshe variojnë nga 40 deri në 60 euro e më shumë, për një natë në korrik dhe gusht.

Një natë në të njëjtat apartamente për festat e Pashkëve kushton rreth 30 euro. Për festat e Pashkëve në Ohër janë bërë shumë rezervime, sipas pronarëve të banesave dhe banesave me qira.

Në Dojran nata për Pashkë në banesë ofrohet për rreth 1800-2000 denarë. Këtu mund të gjeni ende vende falas për pushime.

Prespa, sipas bashkëbiseduesve të agjencive turistike, ka nevojë për një ose dy objekte turistike më të mëdha dhe më shumë promovim si vend turistik që ia vlen të vizitohet. Interesi atje është më i dobët.

Çmimet e akomodimit për pushimet verore të këtij viti janë më të larta se vitin e kaluar si në Maqedoninë e Veriut ashtu edhe në Greqi dhe veçanërisht në Turqi, sipas agjencive turistike.

Tash e tutje objektet vendase janë plot me të huaj që i sjellim, thotë Donço Natsev nga agjencia turistike “Arbo Travel” . Ai thotë se pushimet verore sivjet do të jenë më të shtrenjta se të vitit të kaluar sepse çmimet po rriten edhe këtu edhe në rajon.

“Çmimet këtë vit janë më të larta për rreth 20 për qind si në Greqi ashtu edhe në Maqedoni. Edhe turizmi më i lirë, akomodimi në apartamente, do të kushtojë më shumë. “Nuk ka dallim në çmimet e ushqimeve në pakicë, por tarifat janë më të shtrenjta, Greqia paralajmëron taksa të reja për turistët”, thotë Nacev.

Ai beson se vendet turistike vendase (sidomos Ohri) kanë shumë shtretër të rinj dhe kanë kapacitet për t’u kujdesur për turistët vendas, nëse vendosin ta kalojnë verën në shtëpi.

Por, sipas tij, mundësi alternative janë Mali i Zi dhe Shqipëria, ku mund të udhëtoni me dokumente të vjetra personale. Në veçanti Shqipëria do të jetë një destinacion kryesor për turistët tanë dhe të huajt këtë vit, thotë Nacev.

Sipas Agjencisë së Turizmit të Kombeve të Bashkuara, në vitin 2023, Shqipëria renditet e katërta në botë për sa i përket rritjes më të madhe në përqindje të ardhjeve ndërkombëtare të turistëve, duke shënuar një rritje prej 56% krahasuar me vitin 2019. Shqipëria do të mirëpresë më shumë se 10 milionë turistë në vitin 2023.

Në Ohër çmimet “rritën” me 20 për qind

Agjencia e Ohrit “Inter Travel” thotë se çmimet e akomodimit në hotele janë rritur për 10-20 për qind si në Ohër ashtu edhe në destinacionet tjera ku maqedonasit zakonisht pushojnë.

“Që nga viti i ri, hotelet e Ohrit kanë nënshkruar kontrata me operatorë të huaj dhe shumica prej tyre tashmë janë të rezervuara. Turistët tanë po prenotojnë për akomodim privat, për qershor, korrik, me shpresën për të marrë pasaportat e tyre deri atëherë. Çmimet janë më të larta se vitin e kaluar. për shembull, në Turqi, nëse një pushim për një familje me katër anëtarë në një hotel me 5 yje vitin e kaluar ka kushtuar 1600 euro, tani është 1900 euro”, tha Inter Travel.

Ndërsa çmimet e shërbimeve katering në mars 2024 janë rritur për 6 për qind krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave.

Vitin e kaluar Maqedoninë Lindore e kanë vizituar 734.139 turistë të huaj , ndërsa në të njëjtën kohë janë regjistruar 434.591 turistë vendas. Të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave tregojnë se në vitin 2023 numri total i turistëve është 20,6 për qind më i lartë se në vitin 2022. Në të njëjtën kohë, numri i turistëve vendas është pothuajse i njëjtë, pra është rritur për 0,6 për qind, ndërsa numri i turistëve të huaj është rritur për 36,6 për qind.

Aktualisht, numri më i madh i turistëve vijnë nga fqinjët – Turqia, Serbia, Shqipëria, Bullgaria dhe Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *